October 2023 Digital Marketing News & Update

Change is happening quicker than ever before in the world of digital marketing. In October 2023, disruptive trends and breakthroughs arose, drastically affecting the way organizations connect with their target customers.

Dok se digitalni marketing nastavlja razvijati, oktobar 2023. godine doneo je mnoge važne događaje i inovacije vredne pažnje. Od novih funkcija na društvenim mrežama do eksperimenata sa veštačkom inteligencijom i različitim poboljšanjima korisničkog iskustva, ovog meseca je bilo obilje promena koje će verovatno oblikovati industriju u narednim mesecima.

 • X radi na verziji svoje premium pretplate bez reklama::
  In response to users seeking an ad-free experience, X (formerly Twitter) is reportedly developing an ad-free version of its premium subscription service. This feature could be a game-changer for users looking to enjoy the platform without interruptions.
 • Meta istražuje oblasti veštačke inteligencije (AI) i virtuelne stvarnosti (VR) sa četbotovima inspirisanim poznatim ličnostima i pametnim naočarima sledeće generacije::
  Meta, the parent company of Facebook, is exploring the realms of artificial intelligence (AI) and virtual reality (VR). Their development of celebrity-influenced chatbots and nextgeneration smart glasses hints at a revolutionary shift in technology interaction.
 • X planira dodati funkciju "Samo verifikovanih" za odgovore na objave radi promocije plaćenih pretplata::
  Da bi podstakao plaćene pretplate i suzbio neželjenu poštu, X razmatra funkciju "Samo verifikovanih" odgovora. Korisnici mogu ograničiti odgovore na verifikovane naloge, čime se podstiče autentičniji i kontrolisaniji prostor za razgovor.
 • ChatGPT sada može govoriti na 5 ljudskih glasova::
  ChatGPT iz OpenAI-a je unapredio svoje sposobnosti tako da imitira pet različitih ljudskih glasova. Ovo unapređenje obećava bogatije i ljudskije iskustvo interakcije za korisnike.
 • Nove audio i video pozive na X možda će imati samo premium pretplatnici::
  X istražuje nove funkcije za audio i video pozive, potencijalno ih rezervišući samo za premium pretplatnike. Ovaj strategijski potez ima za cilj da podstakne korisnike da nadograde na premium pretplate za unapređeno iskustvo komunikacije.
 • YouTube uvodi analitiku pretplatnika za unapređeno planiranje sadržaja::
  YouTube omogućava kreatorima sadržaja analitiku pretplatnika, pružajući uvide u svoju publiku. Ovi podaci će biti dragoceni za planiranje sadržaja, rast publike i poboljšanje angažovanja.
 • Google-Extended: Najnoviji pretraživač za zaštitu od Bard-a ili Google AI::
  Google je uveo pretraživač Google-Extended, dizajniran da štiti veb sajtove od zlonamernih botova i poboljša onlajn bezbednost. Ovo dodatak ima za cilj da obezbedi sigurnije i bezbednije onlajn okruženje.
 • Google planira ograničiti Bard-generisane deljene razgovore u pretrazi Google::
  Google razmatra mere za ograničavanje Bard-generisanih deljenih razgovora u pretrazi Google. Ova akcija ima za cilj smanjenje neželjene pošte i unapređenje kvaliteta rezultata pretrage, pružajući korisnicima tačnije i relevantnije informacije.
 • Meta istražuje nove strategije za ponovno razbuktavanje interesa za Threads::
  Meta aktivno istražuje strategije za ponovno razbuktavanje interesa za svoju platformu Threads. Unapređivanjem postojećih ili uvodjenjem novih funkcija, cilj je da se poveća angažovanje korisnika i popularnost platforme.
 • Ažuriran format pregleda veza za X sada je aktivan::
  X je lansirao ažuriran format pregleda veza, unapređujući korisničko iskustvo pojednostavljujući proces deljenja veza na platformi. Ovo poboljšanje olakšava deljenje i pristup linkovima.
 • Meta predlaže mesečnu naknadu od 14 dolara za iskustvo na Facebook-u bez reklama::
  Kako bi smanjila broj reklama na platformi, Meta razmatra model pretplate koji korisnicima naplaćuje 14 dolara mesečno za Facebook iskustvo bez reklama. Ovo bi moglo značajno unaprediti korisničko iskustvo smanjenjem prekida.
 • YouTube eksperimentiše sa novom funkcijom "Community Notes Feed" u svojoj mobilnoj aplikaciji::
  YouTube eksperimentiše sa novom funkcijom "Community Notes Feed" u svojoj mobilnoj aplikaciji. Ova inovacija ima potencijal da značajno poveća angažovanje korisnika omogućavajući deljenje beležaka među korisnicima i kreatorima sadržaja.
 • YouTube proširuje pristup monetizaciji i dodaje AI efekat za Shorts::
  YouTube proširuje pristup monetizaciji i uvodi AI efekat za kratki sadržaj. Ovaj potez podstiče kreatore da proizvode više kratkog sadržaja, što dovodi do većeg angažovanja i većeg potencijala za prihod.
 • Google uvodi ažuriranje protiv spama za oktobar 2023::
  Google je implementirao ažuriranje protiv spama za oktobar 2023. godine, potvrđujući svoju posvećenost smanjenju spama i poboljšanju kvaliteta rezultata pretrage. Ovo ažuriranje obećava čistije i relevantnije iskustvo pretrage.
 • Bing Knowledge paneli sada sadrže kartice "Saznajte više"::
  Bing Knowledge paneli sada uključuju kartice "Saznajte više", obogaćujući korisničko iskustvo tako što olakšavaju pristup detaljnim informacijama. Ove kartice pružaju korisnicima duboko znanje o različitim temama.
 • Instagram testira nove nalepnice za poboljšanje angažmana tokom praznične sezone::
  U pripremi za prazničnu sezonu, Instagram testira nove nalepnice koje imaju za cilj da poboljšaju angažman korisnika. Ove nalepnice pružaju zabavan i interaktivan način za korisnike da proslave i podele sadržaj vezan za praznike.
 • YouTube dodaje opcije za audio opise i pronalazak profila kreatora::
  YouTube je prihvatio inkluzivnost dodavanjem opcija za audio opise i omogućavanjem kreatorima da navedu svoje zamjenice u svojim profilima. Ovo unapređuje dostupnost i osigurava da se svi korisnici osećaju dobrodošlima i predstavljenima.
 • Google integriše generativno stvaranje slika putem veštačke inteligencije u pretragu::
  Google je integrisao generativno stvaranje slika putem veštačke inteligencije u svoje rezultate pretrage. Ova inovacija pojednostavljuje proces pronalaženja slika na platformi, pružajući bogatije i vizualnije iskustvo pretrage.
 • Google testira liniju delilaca između naziva sajta, URL-a, favicona i opisa isečka::
  Google eksperimentiše sa linijom delilaca između naziva sajta, URL-a, favicona i opisa isečka. Ovo unapređenje korisničkog interfejsa ima za cilj poboljšanje korisničkog iskustva tako što olakšava pronalaženje i angažovanje s informacijama na platformi.
 • Instagram uvodi ankete u komentarima za postove u feedu i Reels::
  Instagram je uveo ankete u komentarima za postove u feedu i Reels. Ova funkcija obogaćuje angažman korisnika pružajući kreativan način za deljenje mišljenja i povratnih informacija.
 • Objave u Threads mogu sada doseći veze na Facebook-u i Instagramu::
  Objave u Threads sada mogu doseći veze na Facebook-u i Instagramu. Ovaj napor za međusobno promovisanje od strane Meta ima za cilj da poveća angažman korisnika i proširi doseg platforme Threads.
 • Meta proširuje kanale za emitovanje da uključi Facebook i Messenger::
  Meta je proširila svoje kanale za emitovanje sa Instagrama na Facebook i Messenger, pružajući kreatorima opsežniju platformu za interakciju sa svojim pratiocima. Ova ekspanzija otvara nove mogućnosti za distribuciju sadržaja i interakciju.
 • YouTube eksperimentiše sa novim kontrolama komentara za regulisanje interakcija sa videima::
  YouTube testira funkciju koja omogućava kreatorima da onemoguće buduće komentare na određenim videima, dok zadržavaju postojeće komentare. Ova funkcija poboljšava kontrolu kreatora nad diskusijom oko njihovog sadržaja.
 • WhatsApp dodaje mogućnost prebacivanja naloga u aplikaciji::
  WhatsApp je uveo praktičnu funkciju koja omogućava korisnicima da prelaze između više WhatsApp naloga unutar same aplikacije, eliminišući potrebu za ponovnim prijavljivanjem.
 • YouTube otkriva ažuriranja korisničkog interfejsa sa unapređenim opcijama za pretragu i elementima za identifikaciju pesama::
  YouTube je predstavio seriju ažuriranja korisničkog interfejsa, poboljšavajući funkcije poput pretrage videa i identifikacije pesama. Ova unapređenja pružaju korisnicima glađe i informativnije iskustvo gledanja.
 • Google testira Discover Feed na početnoj stranici Google::
  Google eksperimentiše sa funkcijom Discover Feed na svojoj početnoj stranici. Ovo dodavanje ima za cilj da korisnicima dostavi personalizovan sadržaj, čineći njihovo iskustvo pretrage angažovanijim i relevantnijim.
 • Google testira "Pomenuto u ovim pričama" u odeljku Google Top vesti::
  Google testira funkciju "Pomenuto u ovim pričama" u odeljku Google Top vesti. Ovo dodavanje olakšava korisnicima pronalaženje srodnih vesti, promovišući informisano i sveobuhvatno čitanje.
 • Microsoft predstavlja Pubcenter za monetizaciju veb sajtova::
  Microsoft je lansirao Pubcenter, platformu za monetizaciju veb sajtova. Vlasnici veb sajtova sada mogu istraživati nove prilike za generisanje prihoda putem svojih online sadržaja.

Zaključak:

Kako smo primetili, oktobar 2023. godine doneo je mnogo uzbudljivih i značajnih promena u digitalnom marketingu. Ove promene ističu koliko je dinamična ova industrija i kako se prilagođava evoluciji tehnologije i potrebama korisnika. Da bi ostali konkurentni u svetu digitalnog marketinga, ključno je da budete informisani o najnovijim trendovima i inovacijama.

Saznali smo da kompanije poput X (ranije poznatog kao Twitter) i Meta, matične kompanije Facebook-a, istražuju nove načine interakcije i unapređuju korisničko iskustvo putem veštačke inteligencije, virtuelne stvarnosti i raznih drugih tehnoloških napredaka. YouTube i Google takođe unapređuju svoje usluge nudeći kreatorima i oglašivačima više prilika za povećanje angažovanja i prihoda.

Budućnost digitalnog marketinga ostaje svetla i prepuna prilika, a kompanije koje su spremne da se prilagode ovim promenama imaju šansu da izgrade jače veze sa svojom ciljnom publikom i uspeju u ovom konkurentskom okruženju. Digitalni marketing će nastaviti da bude oblast stalnih promena i inovacija, i sa nestrpljenjem očekujemo šta će doneti naredni meseci i godine.

  wpChatIcon
  sr_RS
  Scroll to Top